torstai 5. marraskuuta 2015

Lihaskuntoa mammoille ja papoille

Tiesitkö, että vain muutama prosentti eläkeläisistä liikkuu sekä kestävyys- että lihaskuntosuositusten mukaisesti? Näin kerrotaan mm. Valtion liikuntaneuvoston julkaisussa (2013), jossa linjataan ikäihmisten liikunnan kansallista toimenpideohjelmaa.

Suomessa on vahvaa liikuntagerontologista osaamista, mutta sitä ei näemmä osata tai viitsitä hyödyntää. Ongelmana voi olla myös se, että liikkumisen hyödyt ikäihmisille eivät ole vieläkään yleisesti tiedossa eikä liikuntaa käytetä riittävästi terveyden edistämiseksi varsinkaan iäkkäämpien ihmisten tilanteissa.

Vain pieni osa ikäihmisistä liikkuu liikuntasuositusten mukaisesti. Erityisesti voima- ja tasapainoharjoittelu on liian vähäistä. Tämän olen huomannut monen eläkkeellä olevan henkilön kohdalla.

Päätin lähteä hakemaan lisätietoa Ikäinstituutin koulutuksista. Lokakuun lopussa järjestettiin Jyväskylässä  Liikuntaneuvontaa ikäihmisille -koulutus, jossa valaistiin miten ikäihmisten liikuntaneuvonta tulisi järjestää eri sektoreilla. Lähdin hakemaan sieltä uusia menetelmiä ja työvälineitä, joita voisin hyödyntää uusissa palveluissani.

Ajelin innoissani aamuhämärissä Jyväskylään ja illalla takaisin. Auton mittariin tuli kilometrejä 700, mutta se ei laimentanut intoani. Joku voisi sanoa, että hullun touhua, mutta kukapa nyt ei ajelisi hyvän koulutuksen perässä vaikka Jyväskylään?

Päivän aikana sain paljon tietoa liikuntaneuvonnan perusteista ja sisällöstä sekä hyvistä liikuntaneuvonnan toimintatavoista. Tätä tietoutta olin jo ehtinyt kerätä viimeisimmässä projektissani, jossa pilotoitiin työikäisen väeston liikuntaneuvontamalleja Vakka-Suomessa 2012-2014. Sain kuitenkin paljon uutta tietoa, miten 65+-väestön liikuntaneuvontaa sovelletaan eri tavoin eri puolilla Suomea.

Eniten pidin käytännön harjoituksista: Esimerkiksi oman liikuntahistorian tekeminen valokuvien avulla ja siitä kertominen oli todella avartavaa. Lisäksi koin innostavina runsaan materiaalin, joista poimin tähän esimerkiksi Kunnon eväät -liikekortit. Kortit on suunniteltu liikkeiden nimiä ja selostuksia myöten ikäryhmä huomioiden. Korttipakettiin (52 korttia) kuuluu erilaisia voimaa ja tasapainoa kehittäviä liikkeitä. Niitä voi hyödyntää monin eri tavoin, esimerkiksi ikäihmisten liikuntaneuvonnassa, kerhotoiminnassa tai vaikkapa viikon jumppaliikkeenä ateriapalvelun yhteydessä. Paketin hinta on vain 10 eur + postikulut. Ei pitäisi olla rahastakaan kiinni.


Kunnon eväät -korttimalli. Kuva: Ikäinstituutti.

Materiaalia on olemassa todella runsaasti, joten siitä ei liikuntaneuvonnan järjestäminen voi jäädä kiinni. 

Lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua voi helposti sisällyttää arkisiin askareihin vaikka huushollihommien tai hampaidenpesun yhteyteen! Ikäinstituutti tarjoaa netissä yksinkertaisia ohjeita lihaskunnon kohottamiseen kotioloissa. 
Helppoa ottaa käyttöön kotona ja hoivakodeissa! Tässä linkit ilmaisiin jumppaohjeisiin:

http://www.ikainstituutti.fi/…/ter…/ladattavat+jumppaohjeet/
http://www.liikkeellavoimaavuosiin.fi/…/liik…/jumppaohjeita/



Jokainen joka työskentelee vanhusten kanssa, tulisi pikkuhiljaa sisäistää liikunnan merkitys iäkkäille ihmisille. Olivatpa he sitten missä kunnossa tahansa. Kuka tahansa heistä. Voimisteluohjeita löytyy myös vuodepotilaille. Kyse on vain tahdosta.

Fiinariinan Riikka ja Mirja tekemässä tuolijumppaa. Kuva: Miikka Lappalainen.
Minä tahdon levittää tätä ilosanomaa Fiinariinan ikäihmisille suunnatuissa palveluissa. Olkoon sitten kyse vaikka viikottaisesta siivouksesta, niin asiakas pääsee tekemään kanssani hänelle sopivaa liikuntaa: tuolijumppaa, ulkoilua tai kotijumppaa.


Yli 65-vuotiaiden liikuntasuositus: 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa reippaasti ja 2 krt viikossa lihasvoimaa ja tasapainoa.  Kuva: UKK-Instituutti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rakentavat kommentit ja palautteet ovat lämpimästi tervetulleita!