Olen Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiriohjaajakoulutuksessa ja ohjaan vanhusryhmää vapaaehtoisena koko kevään ajan 12 kertaa. Kyse on ryhmätoiminnasta, jolla lievitetään ikäihmisten yksinäisyyttä, ja ryhmään kuuluu kahdeksan ikäihmistä. Suljetussa ryhmässä järjestetään sosiokulttuurista, tavoitteellista toimintaa. Tavoitteena on yksilöllinen ja yhteisöllinen kehitys, joka tukee aloitteellisuutta, itsenäistä toimintaa ja vastuuntuntoa. Sen tarkoituksena on tukea ja saada esiin niitä kykyjä, jotka ovat heikkoina ja tiedostamattominakin jo olemassa. Toiminta motivoi, herättää, vahvistaa ja koordinoi yksilön kykyjä ja voimia sekä osallistumista sosiaaliseen, kasvatukselliseen ja kulttuuriseen toimintaan.
Ystäväpiiriohjaaja pyrkii tekemään ryhmässä itsensä tarpeettomaksi. Useimmat ystäväpiiriryhmät jatkavat kokoontumisia itsenäisesti 12 kerran jälkeen. Hyvään lopputulokseen päästään psykososiaalisen työotteen menetelmin ja sosiokulttuurisesti innostaen. Asioita opetellaan ja toteutetaan yhdessä ryhmäläisten kanssa, ja vältetään puolesta tekemistä. Hyvinä kannustimina toimivat motivointi ja myönteisen palautteen antaminen onnistumisista. Tämän ja edellisen kappaleen tiedot on poimittu Vanhustyön keskusliiton "Psykososiaalinen ryhmätoiminta ikäihmisten yksinäisyyden lievittäjä" -projektiraportista, jonka on toimittanut Anu Jansson vuonna 2012.
Parempaa koulutusta en olisi voinut toivoa tähän kohtaan elämääni ryhmänohjaajavalmiukseni kehittämiseksi. Arvostan suuresti Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnan mallia, jota on toteutettu jo vuodesta 2006 alkaen. Vaikuttavuus ja tulokset ovat merkittävät. Myönteinen suhtautuminen vapaaehtoisten kouluttamiseksi ohjaamaan ryhmiä jopa yhdessä hoitoalan ammattilaisten kanssa on parasta, mitä voi toivoa tällaiselta edunvalvontajärjestöltä. Ohjaajakoulutus on tasokasta ja ammattimaista.
Ryhmän ohjaajina toimii yleensä ohjaajapari, mutta meidän ryhmällämme on poikkeuksellisesti troikka. Yksi ohjaajista työskentelee julkisen sektorin ja yksi yksityisen sektorin palveluksessa sekä minä vapaaehtoisena. Mainio esimerkki, että sektorirajat voidaan ylittää vanhustyössä, jos oikeasti halutaan!
Seuraavassa jutussani kerron teille, mitä jännittävää viime ryhmäkokoontumisessa teimmekään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Rakentavat kommentit ja palautteet ovat lämpimästi tervetulleita!