tiistai 24. maaliskuuta 2015

Valokuvan terapeuttinen voima

Olen ollut aina kiinnostunut valokuvista ja vanhoista perhealbumeista. Vanhojen ihmisten kauniit albumit houkuttavat kuuntelemaan kuvien takana olevia kiehtovia tarinoita. Kuvien äärellä voi siirtyä ajassa taaksepäin, ja aika pysähtyy.

Itse jaksoin kehittää valokuvia vuoteen 2006 asti, mutta sen jälkeen kuvat ovat jääneet kovalevylle odottamaan sopivaa hetkeä. Olen aina liimannut valokuvat albumeihin ja kirjoittanut niiden alle lyhyitä tarinoita kuvien henkilöistä ja paikoista. Olemme katselleet albumeita monta kertaa perheen kanssa yhdessä. Kuvien äärellä voi tuntea syviä tunteita ilosta suruun. Eniten koen kuvien katselun kuitenkin voimauttavana: Meidän perheellämme on yhteinen historia, joka tekee meistä vahvemman. Me olemme tehneet yhteisiä retkiä, matkoja ja olemme kokeneet samoja tunteita niin juhlissa kuin arkenakin.

Olen rakentanut valokuvakollaaseja kotiimme vanhoihin ikkunapokiin ja suoraan seinälle paperiteipillä kiinnitettynä. Olemme valinneet niihin kuvia, joista tulee hyvä fiilis. Kuvien äärelle on mukava pysähtyä kesken hektisen arjen ja saada niistä voimaa. Myös tyttäreni on rakentanut omaan huoneeseensa sydämen muotoisen valokuvakollaasin hänelle tärkeistä valokuvista.

Kuten kerroinkin ensimmäisessä blogijutussani, olen aloittanut opiskelun avoimessa yliopistossa, jossa suoritan mm. Hyvinvointia ja terveyttä valokuvista -opintokokonaisuutta.  Kaksi viikkoa sitten olin ensimmäisellä luennolla, jonka piti VTM, psykoterapeutti Ulla Halkola valokuvan käytöstä mielenterveyden tukena.

Olen todella kiinnostunut valokuvaterapian mahdollisuuksista vanhustyössä. Valokuvan terapeuttinen voima -kirjassa valokuvaterapia määritellään näin: Valokuvaterapia ei ole eikä pyri olemaan Suomessa itsenäinen psykoterapiamuoto. Valokuvaterapia on valokuvan ja valokuvauksen menetelmällistä käyttöä psykoterapiassa tai terapeuttisessa työssä. Valokuvaterapian menetelmiä voidaan varioida psykoterapiassa ja terapeuttisessa työssä asiakkaan tarpeiden mukaan. Minua kiinnostaa valokuvan käyttäminen terapeuttisessa työssä vanhusten kotihoidossa, ja haluan käyttää sitä yhtenä luovan muistelutyön menetelmänä tulevassa yrityksessäni. Yritykselläni on aluksi 4-5 palvelua, joista luova muistelutyö muodostaa yhden palvelun. Tuotteistaminen ja ansaintalogiikan työstäminen ovat nyt työn alla.

Eilen olin Hyvinvointia ja terveyttä valokuvista -opintokokonaisuuteen liittyen Satu Hakanurmen ohjaamassa ryhmäopintotapaamisessa, jonka aiheena oli oman hyvinvoinnin vahvistaminen valokuvien avulla. Tavoitteena oli elämän ajankohtaisten asioiden työstäminen (itselle tärkeiden) valokuvien avulla. Me osallistujat olimme ottaneet mukaamme valokuvakokelmistamme 6-10 itsellemme merkityksellistä kuvaa, joilla on nykyisessä elämätilanteessamme omaan hyvinvointiin vahvistava, voimaannuttava tai jopa parantava vaikutus. Halutessaan sai kuvata tapaamista varten myös uusia valokuvia.

Seuraavassa blogijutussani paljastan muutaman kuvan, jotka valitsin tapaamiseen ja kerron teille niiden tarinaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rakentavat kommentit ja palautteet ovat lämpimästi tervetulleita!